متن به عنوان بدنه اصلی کتاب و مجله عنصری مهم در صفحه تلقی شده و از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در ساختار کتاب متن ممکن است از چند بخش مجزا به نام فصل تشکیل شود. آشنایی با تیتر و اجزای آن مهم است چرا که هر فصل نیز خود به چند بخش تقسیم میشود. با توجه به متن و بسته به نوع محتوای آن عناصری در متن به کار میروند که هرکدام طبق اصول و قواعد خاص خود در صفحه جایگزاری می شوند. البته ذوق و سلیقه طراح و صفحه آرا در این چیدمان تأثیر زیادی خواهد داشت. اما بطور کلی در صفحه آرایی رعایت اصول و قواعدی کلی نقش پراهمیتی دارند. آیا مطلب مورد نظر تیتر دارد؟ سر تیتر، فهرست و لیست نکات مهم وجود دارد؟ تمایز نکات مهم از سایر مطالب موجود و ایجاد تمایز در محتوای متن موجب حفظ توجه خواننده آشنایی با تیتر و اجزای آن و هدایت او به سمت مسیر اثر بسیار زیادی دارد.
عنوان اثر، قطع، عکس، رنگ، طراحی صفحهها، رعایت تیتر و سوتیتر، لید، نحوه ستون بندی، انتخاب حروف و… ازجمله عناصری هستند که در صفحه آرایی باید رعایت شوند.
عنوان کتاب/مجله
عنوان اثر معمولاً در بالای جلد و بصورت کاملاً واضح درج می شود بصورتی که کاملاً چشمگیر و قابل شناسایی باشد. ظاهر زیبا، جذاب، منحصر به فرد و متناسب با نوع اثر ازجمله ویژگیهایی است که در طراحی عنوان مجله، کتاب و… باید رعایت شوند. بطور کلی رعایت دو اصل اساسی در طراحی عنوان کتاب رعایت اصل زیبایی و نوآوری است. همچنین درعین رعایت تناسب هارمونی و هماهنگی میان اجزای متن، عکس و سایر اجزای تشکیل دهنده آن به اصل تنوع و استفاده از عوامل مهیج نیز توجه شود.
تیتر
تیتر باعث تمرکز خواننده برروی موضوعی خاص میشود و می تواند با حروف و صفحه آرایی مناسب خواننده را جذب کند. تیتر درعین حالف خواننده را به سرعت با موضوع مربوط می کند. کاربرد تیتر در مجله مانند تصویر پردازی است. یعنی نوع آرایش و اندازه حروف تیتر باید برای موضوعی که شرح می دهد مناسب باشد. در مجله ها معمولاً از تیترهای کوتاهتر استفاده می شود. در حقیقت یک تیتر ده حرفی در مجله، کمی غیرعادی است و اندازه حروف تیتر باید آنقدر بزرگ باشد که توجه خواننده را به خود جلب کند. همچنین فضای سفید زیاد و مناسبی در اطراف صفحه باید باشد تا با تقابل در صفحه، باعث جلب توجه بیشتر می شود. روشهای متنوعتری از کاربرد تیتر در صفحه رایج است برای انتخاب اندازه تیتر باتوجه به اهمیت مطالب یا خبر، چند نکته را باید در نظر داشت:
تعداد کلمات استفاده شده برای عنوان تیترها در کتاب، مجله و… همچنین بسته به نوع محتوا میتواند طولانی و یا کوتاه باشد. نویسنده باید به گونه ای عنوان تیتر را انتخاب کند که درعین اختصار و کوتاه بودن متن به روشنی گویای محتوای درونی متن نیز باشد. تیتر صرفا به همین بخش محدود نمی شود. ازجمله مواردی که می توان در رابطه با تیتر نام برد:
زیر تیتر: توضیحی که تکمیل کننده تیتر است.
میان تیتر: در متن طولانی برای تفکیک مطالب عباراتی پررنگ می شوند.
سو تیتر قسمتی جالب از متن که می تواند به تیتر کمک کند. به عبارتی دیگر قدرت جذب کردن خواننده به متن را دارد.
لید یا سرنخ
لید، سرنخ و یا مقدمه عنوانی است که برای متنی با هدف ارائه توضیحاتی پیرامون مقاله و جهت آشنایی خوانندگان با موضوع موردنظر، لید ممکن است بصورت ساده و مستقیم طرح شود که اغلب در متون خبری، ساده، رسمی و بدون پیچیدگی استفاده می شوند و زمانی که نویسنده سعی دارد موضوع را واضحتر به درک مخاطب برساند از لید عمقی کمک میگیرد. از انواع دیگر لید میتوان به لید تشریحی، لید سؤالی یا استفهامی و لید نقلی اشاره کرد که هرکدام بسته به نوع محتوا، نحوه ارائه مطلب و از همه مهمتر سبک نوشتاری و سلیقه نویسنده متفاوت هستند.
خیلی عالی! من شخصا تا الان نمی دونستم به این مطالبی که در ابتدای مقالات و بصورت جدا میاد لید میگن 🙂
از این موضوع خوشحالیم 🙂
موفق باشید