اشتباهات رایج خلاصه نویسی

آخرین بروزرسانی: 09 اسفند 1399
2024
0
خلاصه نویسی
چرا خدمات نشرآنلاین

برای جلوگیری از اشتباهات رایج خلاصه نویسی ابتدا باید بدانید که مفهوم خلاصه نویسی، این نیست که الزاما مطلبی را بنویسید بلکه یکی از راهکارهای خلاصه کردن مطلب، نوشتن مجدد آن است. راه دیگر خلاصه نویسی، خط کشیدن زیر مطالب و یا هایلایت کردن آنها است.

ازجمله اشتباهات رایج خلاصه نویسی که در بین دانش آموزان وجود دارد، نوشتن عین متن یا جمله در حاشیه کتاب و یا دفترچه شخصی شان است. این کار نه تنها خلاصه نویسی محسوب نمی شود بلکه باعث اتلاف وقت و درنهایت دلسردی و سردرگمی شما نیز می شود.

اشتباهات رایج در خلاصه نویسی

  • خط کشیدن زیر تمام سطرها
  • نوشتن عین متن یا جمله
  • پراکنده نویسی
    مزیت این‌کار در این است که علاوه بر اینکه کلید واژگان در ذهن شما تکرار می شوند و به آنها بیشتر دقت می کنید، یکبار نیز دوباره آنها را می نویسید و به طور ناخودآگاه آنها را به حافظه ی بلند مدت خود منتقل می کنید و هرگاه این لیست کوتاه را ببینید، مفهوم کل پاراگراف مذکور را به خاطر خواهید آورد.
    مزیت دیگر خلاصه نویسی این است که اگر شما مفهوم درس را به خوبی درک کرده باشید، برای مطالعه مجدد نیازی نیست تمام متن را بخوانید، بلکه نکات تعیین شده (آنهایی که زیرشان خط کشیده اید) و مطالعه خلاصه نوشته‌ها کفایت می‌کند، به این ترتیب در مدت زمان کمتری می‌توانید به تسلط برسید.

خلاصه نویسی یک هنر است و نیازمند تمرین و تکرار. شاید شما نتوانید در اوایل کار، خوب خلاصه نویسی کنید ولی مطمئنا با تمرین و تکرار این هنر را در خود تقویت خواهید کرد.

برای خلاصه نویسی باید نکاتی را همیشه مد نظر داشته باشید و آنها را رعایت کنید:

  1. همزمان با خواندن مطلب خلاصه نویسی نکنید، اینکار منجر به کند شدن خواندن و از بین رفتن تمرکز شما می شود. متون کتاب ها توسط تیترها به بخش های مختلف تقسیم شده اند. ابتدا تنها تیترها را مشاهده کنید، سپس هر تیتر را جداگانه مطالعه کنید و سپس مفهوم جمله را همانطور که برای خود شما راحت تر است با نگارش خودتان بنویسید.
  2. استفاده از لیست های عددی و علائم خاصی مثل علامت سوال (؟)، علامت تعجب (!)، فلش ها، ستاره، ضربدر و … بسیار می تواند در این امر مؤثر و مفید باشد. سعی کنید برای خودتان علائم اختصاری تعریف کنید.
  3. هر شب قبل از خواب، چند دقیقه را صرف مطالعه و تکرار خلاصه هایی که نوشته اید بکنید و سعی کنید از روی نکات و کلمات کلیدی، متن اصلی را بخاطر بیاورید. اینکار تاثیر بسیار خوبی برای حفظ و به خاطر سپردن مطالب دارد.
  4. از عبارات و کلمات بولد (توپر) شده ی کتاب استفاده کنید، در بسیاری از موارد، واژگان مهم و مفهومی در متن کتاب به شیوه ای متمایز نشان داده می‌شوند.
  5. از پراکنده نویسی پرهیز کنید و سعی کنید خلاصه ها را به ترتیب و درون دفترچه ی مخصوص بنویسید و فراموش نکنید خلاصه نویسی به معنی ریزتر نوشتن نیست!
این مقاله رو دوست داشتید؟

میانگین امتیاز: / 5. تعداد امتیازها

نمایش دیدگاه‌ها و ثبت نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط؛ حتما مطالعه کنید