طراحی گرافیک فرآیند ایجاد ارتباط بصری و انتقال اطلاعات با استفاده از عناصر مختلف متنی و بصری مثل تصویر، رنگ و غیره، به زبان ساده و قابل درک است. طراحی گرافیک اصطلاحی عامیانه برای هنر و حرفهای تشکیل شده از تصویرسازی، طراحی حروف، هنرهای دیجیتال، عکاسی و چاپ به منظور ارائه اطلاعات، راهنمایی، آموزش یا اهداف مختلف تبلیغاتی است. در بسیاری از چیزهایی که امروزه در اطراف ما هست ایدههای نهفته و آشکاری وجود دارد که با استفاده از طراحی گرافیک تولید شدهاند. طراحان گرافیک تلاش میکنند در حین ایجاد ارتباط بصری و انتقال درست اطلاعات، با خلاقیت و تفکری که دارند فضای زیباتری را در زندگی امروزی فراهم سازند.
حرفه طراحی گرافیک
زمانی که حرف از طراحی گرافیک یا طراح گرافیک میشود اشخاص تصورات متفاوتی دارند، برخی فکر میکنند طراح گرافیک یک کاغذ و قلم در دست دارد و نقاشی میکند، برخی فکر میکنند طراح گرافیک کل زندگیش را فقط در یک اتاق تاریک میگذراند، و برخی دیگر گرافیک برایشان کاملا گنگ و ناشناخته است و هیچ تصوری از گرافیک ندارند! این تصورات و برخوردها برای طراحان گرافیک یک موضوع بدیهی و کاملاً عادی هست!
در عبارتی مختصر میتوان گفت: طراحی گرافیک انتقال بصری مفاهیم و اطلاعات از طریق ایجاد درست و تأمل شدۀ تصاویر است.
طراحی گرافیک به شرکتها کمک میکند تبلیغ و فروش محصولات را از طریق تبلیغات انجام دهد، یا اشخاص حقیقی و حقوقی از گرافیک برای انتقال اطلاعات و برای توسعه هویت برند خود، استفاده میکند. در بیانی دیگر طراحی گرافیکی به تولید کننده کمک میکند تا با مصرفکننده ارتباط بهتر و موثرتری را برقرار کند.
طراح گرافیک چه میکند؟
در حرفه طراحی گرافیک کارهایی که یک طراح میتواند انجام دهد شامل موارد مختلف و بسیار متنوعی میشود و طراحی گرافیک به نوعی فرصتها و گزینههای متنوعی را برای افراد با هر علاقهای ارائه میدهد. اگر شما هم قصد دارید در حرفه طراحی گرافیک فعالیت کنید، میتوانید روی چندین حوزه یا زمینه مختلف کار کنید یا فقط در یک زمینه که دوست دارید تخصص داشته باشید فعالیت کنید.
به طور کلی میتوان گفت طراحی گرافیک شامل طراحی هنری و طراحی بصری رسانههای دیجیتال و چاپی میشود که هر کدام از این موارد محصولات و تولیدات متنوع مربوط به خود را دارند. برای مثال میتوان گفت طراح گرافیک میتواند بر اساس تخصصی که دارد کارهایی مثل طراحی پوسترهای هنری و تبلیغاتی، طراحی Ui و Ux وب سایت، طراحی و صفحه آرایی کتاب و نشریات، طراحی لوگو، طراحی علائم، طراحی بروشور و کاتالوگ، طراحی بستهبندی و برچسب محصول، طراحی برندینگ و برندبوک، طراحی اوراق اداری و هویت بصری، تصویرسازی، طراحی رابطهای نرمافزاری و بسیاری از موارد دیگر را انجام دهد.
مهارتهای طراح گرافیک
یک طراح گرافیک حرفهای باید مهارتهای مختلفی داشته باشد تا در کار و مسیر شغلی خود به موفقیت دست پیدا کند. باشد. من در اینجا این مهارتهای اساسی را در دو دستهبندی تقسیم و بیان میکنم: ۱) مهارتهای تخصصی حوزه گرافیک؛ ۲)مهارتهای مکمل
مهارتهای تخصصی طراحی گرافیک
به طور کلی مهارتهای اساسی و تخصصی طراحی گرافیک که طراح باید داشته باشد شامل موارد زیر میشود، اما بسته به زمینه فعالیت طراح گرافیک، برخی از این موارد مورد نیاز نمیباشد، اما دانش و آگاهی به همه آنها مفید است.
- تسلط به مبانی و مفاهیم اولیه بصری: این موضوع جز مواردی هست که هر طراح گرافیکی باید به آنها آگاه باشد. مواردی مثل شناخت عناصر و مفاهیم بصری، رنگشناسی، اصول ترکیببندی و …
- خلاقیت: داشتن خلاقیت لازمه یک طراح گرافیک خوب و حرفهای است.
- مهارت طراحی دستی (اسکچ یا اسکیس زدن): معمولا طراحانی که مهارت دستی خوبی دارند در کنار تسلط به مهارتهای دیگر میتوانند نتایج بهتری را به دست بیاورند. البته هیچ الزام و بایدی در این خصوص وجود ندارد.
- مهارت تصویرسازی: بسته به زمینه فعالیتی طراح گرافیک، داشتن این مهارت میتواند بسیار مهم باشد. البته در بیشتر زمینههای طراحی گرافیک مهارت تصویرسازی بسیار مفید و کاربردی است.
- مهارت تایپوگرافی دستی یا دیجیتال: تایپوگرافی در هر پروژهای اهمیت ویژهای دارد، مخصوصا در زبان فارسی که تایپوگرافی نقش پر رنگی در طراحی گرافیک ایفا میکند.
- مهارت صفحه آرایی: صفحهآرایی مهارتی است که اگر طراح کاملا به آن مسلط باشد نه تنها بسیاری از پروژههای متنوع فرهنگی و تبلیغاتی را میتواند انجام دهد، بلکه باعث بهبود عملکرد طراح، در دیگر زمینههای طراحی گرافیک میشود.
- مهارت نرمافزاری: بر اساس زمینه و نوع فعالیت، طراح گرافیک باید تسلط کافی به نرمافزارهای کامپیوتریِ مرتبط را داشته باشد.
- مهارت چاپی: دانش و آگاهی از فرآیند چاپ، باعث میشود هم اجرای پروژه به بهترین نحو انجام شود و هم در صورت تسلط کافی به چاپ، طراح ایدههای خلاقانه و مبتکرانهای را ارائه دهد.
- برندینگ: دانش برندینگ برای هر کسی که با کسب و کارها سر کار دارد لازم است، چه برسد به کسی که خودش در پروسه برندینگ دخیل است.
- مهارت ارائه و تحویل کار: ارائه خوب همیشه باعث موفقیت در هر کاری هست و معمولا طراحان گرافیکی که ارائه خوبی دارند، خود را بهتر معرفی میکنند و دیگران را جذب میکنند.
مهارتهای مکمل طراحی گرافیک
در کنار مهارتهای تخصصی طراحی گرافیک، مهارتهای دیگری نیز وجود دارد که داشتن هر یک از آنها برای طراح گرافیک حرفهای و موفق میتواند بسیار مفید باشد.
- مدیریت زمان
- حل مسئله
- فنبیان
- مهارت ارتباطی
- مهارت شبکهسازی
- دیجیتال مارکتینگ
- مسئولیتپذیری
- انجام کار تیمی
مبانی و مفاهیم طراحی گرافیک
طراحی گرافیک حرفه و هنری پیچیده و در عین حال هیجانانگیز است که از شناخت و آگاهی به موضوعات مختلف، همراه با استفاده صحیح و به جا از آنها تشکیل شده است. ابتداییترین مواردی که یک طراح گرافیک باید با آنها آشنا شود، شناخت عناصر و مفاهیم اولیه بصری است که در همه هنرهای تجسمی نیز کاربرد دارد. طراح گرافیک با استفاده از عناصر بصری، طرح را ایجاد میکند و با رعایت اصولی که در مفاهیم اولیه بصری یاد میگیرد، ترکیببندی جذابی را در طرح ایجاد میکند. این عناصر و مفاهیم اولیه شامل موارد زیر میشوند:
- عناصر اولیه بصری: نقطه، خط، شکل، سطح، رنگ، بافت، حجم و …
- مفاهیم اولیه بصری: تعادل، تضاد، ریتم، تناسب، تاکید، حرکت (جنبش) و …
- مبانی تئوریک و روانشناختی رنگها
شناخت عناصر اولیه، مفاهیم اولیه، تئوری رنگ و روانشناسی رنگها، اساساً مجموعهای از دستورالعملها هستند که به طراح گرافیک کمک میکند مسیری روشن و آگاهانه در طراحی گرافیک داشته باشد. طراح خوب ابتدا باید این اصول را درک کند، سپس در هر پروژه برای مقاصد شخصی یا تجاری از آنها استفاده کند.
انواع مختلف طراحی گرافیک
طراحی گرافیک در هرجایی از زندگی و اطراف ما وجود دارد، به این معنی که طراحی گرافیک در طیف وسیعی از زمینهها کاربرد دارد و استفاده میشود. طراح گرافیک میتواند در همه زمینهها خدمات ارائه دهد اما هر حوزه طراحی نیاز به مهارتها و تکنیکهای مختص به خود است و یک طراح همیشه در همه زمینهها نمیتواند عالی عمل کند. برخی از حوزههای فعالیتی طراحی گرافیک شامل موارد زیر میشود.
طراحی گرافیکی هویت بصری
طراحی گرافیکی هویت بصری بر عناصر بصری یک برند تمرکز دارد که هدف آن انتقال هویت یک برند از طریق تصاویر، اشکال و رنگها است. طراحان گرافیک در این منطقه عناصری مانند لوگوها، تایپوگرافی، پالتهای رنگی و کتابخانههای تصویری را ایجاد میکنند که نشان دهنده یک نام تجاری است. آنها همچنین دستورالعملهای برند بصری را برای اطمینان از ثبات برند در همه موارد استفاده میکنند.
طراحی گرافیک در بازاریابی و تبلیغات
از این نوع طراحی برای فروش محصولات یا خدمات استفاده میشود و شامل تبلیغات چاپی مانند پوسترها، بیلبوردها، آگهیها، کاتالوگها و بستهبندیها یا تبلیغات دیجیتالی مانند تبلیغات تلویزیونی، تبلیغات ویدیویی یا پستهای رسانههای اجتماعی میباشد.
اگر طراحان گرافیک در این زمینه کار کنند، زمان زیادی را صرف ایجاد دارایی برای استراتژیها و کمپینهای بازاریابی میکنند. آنها ایدهها را توسعه میدهند، در مورد عادتهای مصرفکننده تحقیق میکنند و طرحهایی ایجاد میکنند که با مخاطبان هدف صحبت میکنند. این نوع طراحی شامل دانش قوی در مورد نحوه فروش یک محصول و نحوه جذب مصرف کنندگان است.
نمونههایی از طراحی گرافیک در تبلیغات و بازاریابی
- آگهیهای مجلات و روزنامهها
- پوستر، بنر و بیلبورد
- اینفوگرافیک
- کاتالوگ و بروشور (چاپ و دیجیتال)
- بسته بندی
- تابلوها و تبلیغات نمایشگاههای تجاری
- قالبهای ایمیل مارکتینگ
- ارائههای پروپزال و پاورپوینت
- طراحی منوها و فرمها
- تبلیغات رسانههای اجتماعی
- تصاویر تبلیغاتی و آموزشی برای وب سایتها و وبلاگها
طراحی وب سایت
طراحی گرافیک وب شامل برنامهریزی و ساختن ظاهر، چیدمان، ساختار و طراحی وب سایتها است. طراحان وب انواع عناصر بصری مانند متن، عکس، گرافیک و ویدئو را برای ایجاد سایتها و صفحات جذاب و کاربر پسند ترکیب میکنند. طراحی گرافیک در وب سایت عمدتاً شامل طراحی UX و UI و بنرها و عناصر گرافیکی میشود.
طراحی گرافیک در انتشارات
طراحان گرافیک در این زمینه با کتابها، روزنامهها، مجلات، کاتالوگها و … کار میکنند. طراح گرافیک باید با مبانی و اصول صفحهآرایی و نشر، مدیریت رنگ، مبانی چاپ و همچنین اصول انتشار دیجیتال آشنایی کافی داشته باشد. در این حوزه طراحی گرافیک بر روی ایجاد طرحها و محصولات مختلف انتشاراتی در زمینههای فرهنگی، هنری و تبلیغاتی تمرکز دارد.
نمونههایی از طراحی گرافیک انتشارات
- طراحی و صفحه آرایی کتابهای چاپی و الکترونیکی
- طراحی روزنامهها
- طراحی بولتن و خبرنامهها
- طراحی گزارش فعالیت سالانه
- طراحی مجلههای چاپی و نشریه الکترونیکی
- کاتالوگها و بروشورها
طراحی گرافیک بستهبندی
بستهبندی نه تنها از محصولات محافظت میکند، بلکه یک ابزار بازاریابی مهم نیز میباشد. طراحان گرافیک در این زمینه مفاهیم، مدلها و فایلهای آماده چاپ را توسعه میدهند. طراحی گرافیک بستهبندی نیاز به درک فرآیندهای چاپ و همچنین طراحی صنعتی و ساخت دارد. طراحان گرافیک بستهبندی باید روندها و رقبا را دنبال کنند تا بتوانند بستهبندیهایی ایجاد کنند که برای مصرف کنندگان برجسته باشد.
طراحی موشن گرافیک
طراحی موشن گرافیک یک حوزه تخصصی جدید در صنعت طراحی گرافیک است و به سرعت در حال رشد است و تقاضا برای طراحان موشن گرافیک در حال افزایش است. در سطح پایه، این نوع طراحی شامل هر گونه گرافیک در حرکت است که میتواند شامل انیمیشنها، بنرها، دنبالههای عنوان، تریلرها یا بازیهای ویدیویی باشد.
نمونههایی از طراحی موشن گرافیک
- آگهیهای تبلیغاتی
- لوگوهای متحرک (لوگوموشن)
- ویدیوهای تبلیغاتی
- فیلمهای آموزشی
- تصاویر متحرک وبسایتها
- بازیهای ویدیویی
- بنرهای متحرک
- دنباله عنوان و تیتراژ پایانی
طراحی گرافیک محیطی
طراحی گرافیک محیطی یک عمل چند رشتهای است که ترکیبی از گرافیک، معماری، طراحی داخلی، منظره و طراحی صنعتی است. این نوع طراحی افراد را به مکان ها متصل میکند. به طور معمول، این طراحان پیشینهای در طراحی گرافیک و معماری خواهند داشت. آنها باید با مفاهیم طراحی صنعتی و نقشههای معماری آشنا باشند. آنها ممکن است روی پروژههایی مانند ناوبری حملونقل عمومی، فضای داخلی فروشگاههای خردهفروشی، علامتگذاری و برندسازی اداری کار کنند.
نمونه هایی از طراحی گرافیک محیطی
- تابلوها تبلیغاتی و فرهنگی
- تبلیغات محیط شهری
- طراحی محیطی و دکوراسیون داخلی فروشگاهی
- برندسازی محیط دفاتر شرکتها
- طراحی محیطی حمل و نقل عمومی
- فروشگاههای زنجیرهای
- نقاشیهای دیواری خصوصی و عمومی
- طراحی محیطی نمایشگاهها و موزهها
سخن پایانی
طراحان گرافیک آثار هنری بدیعی را از طریق ترکیبی از رسانهها و تکنیکها خلق میکنند و در حوزههای مختلف نقش اثرگذار و مهمی را ایفا میکنند. اغلب طراحان گرافیک حرفهای پیشینهای در هنرهای زیبا، انیمیشن یا معماری دارند که به خاطر نوع فعالیتی که دارند عموماً با نویسندگان، ویراستاران، بازاریابان و مدیران هنری همکاری نزدیک و خاصی دارند.
امیدواریم از این مقاله نهایت بهره را ببرید
با شما همراه هستیم در نشرآنلاین♥